Det är något alldeles särskilt med att fotografera solnedgångar. Ännu en dag har kommit till sitt slut och när solen går upp i öst väntar en ny spännande dag. Ljuset vid en solnedgång är aldrig exakt lika som kvällen innan och det är det som gör det så intressant. Ingen solnedgång är den andra lik! Vart du än befinner dig i välden är det samma sol som går ner, men aldrig på samma sätt. Det är den fantastiska stunden precis innan solen försvinner i horisonten som gör att jag älskar att fota solnedgångar. Himmelens kulörer får mig att rysa ibland!

Location: Le Mont San Michel, Frankrike
Inställningar: f/4 . s 1/1600 . ISO 100 . 22mm
U T R U S T N I N G E N
_____________________________________________________________________________________________________
När man fotar solnedgångar ger vidvinkelobjektiv en häftig och magnifik känsla. Allt kommer med i bilden och himmeln blir ofta i fokus med sina starka kulörer och speciella intensiva ljus. Personligen tycker jag att de flesta brännvidder passar när man fotograferar solnedgångar. Valet beror helt på vad det är för känsla man vill ha i bilden och vilket djup man är ute efter. Exempelbilderna är fotograferade med brännvidder på allt från 17mm till 200mm. Brännvidden på optiken är alltså inte det allra viktigaste när man fotar solnedgångar.

Location: Omaha Beach, Frankrike
Inställningar: f/4,5 . s 1/500 . ISO 200 . 70mm

Location: Omaha Beach, Frankrike
Inställningar: f/4,5 . s 1/500 . ISO 200 . 70mm
I N S T Ä L L N I N G A R N A
_____________________________________________________________________________________________________
Det är den här kategorin som faktiskt är den allra viktigaste enligt mig. För att kunna återskapa verkligheten så nära som till 100%, är det superviktigt att ha koll på hur kamerans inställningar fungerar. Det är klart att automatlägena kan ta bra bilder, men då är det av en ren slump. Fotografen i fråga har inte kontroll över kameran och kan inte medvetet göra så att bilden speglar verkligheten. Vi vill ju faktiskt fånga det där magiskt vackra ljuset just den här kvällen har att erbjuda.

Location: Le Mont San Michel, Frankrike
Inställningar: f/4 . s 1/2000 . ISO 100 . 90mm
Slutartiden måste regleras efter bländaren när vi fotograferar solnedgångar. Om vi har en mindre bländaröppning, högt bländartal som f/8.0, så behöver kameran ta in mer ljus för att kunna återskapa verklighetens ljus. En längre slutartid som 1/30 sekund gör att bländaröppningen är öppen och släpper in mer ljus under en längre tid än en slutartid på 1/400 sekund skulle göra. Det är slutaren som låter när man tar bilden ”klick”, ”klick”… När man fotograferar solnedgångar bör man ha en längre slutartid (1/125 sekund) när man har en mindre bländare (f/8.0).

Location: Helgasjön, Sandsbro
Inställningar: f/10 . s 1/250 . ISO 640 . 50mm

Location: Santa Monica Beach, LA, USA
Inställningar: f/4 . s 1/200 . ISO 200 . 20mm
K O M P O S I T I O N E N
_____________________________________________________________________________________________________
För att ögat ska fastna för en bild är det viktigt att tänka på kompositionen, hur vi väljer att sätta ihop bilden innan vi knäpper av på kamerans avtryckare. Jag måste erkänna att det inte alltid är så att jag tänker på kompositionen hela tiden när jag fotograferar, men någonstans är jag ändå medveten om vad som blir snyggt på bild. Jag vet vad komposition innebär och använder mig ofta av olika typer av kompositioner omedvetet.
- Tänk på att alltid försöka hålla horisonterna vågräta!
- Jobba mycket med tredjedelar! Exempelvis ha 2/3 himmel eller tvärt om för att förstärka bildens uttryck.
- Tänk på förgrunden, mellangrunden och bakgrunden! Ibland är det trevligt med lite extra djup i bilden.
- Silhuetter är väldigt effektfullt i solnedgångsljuset.
- Placera gärna det viktigaste i bilden nära gyllne snittet och INTE centrerat.
- Jobba med diagonala linjer för att få bilden mer levande!
- Olika perspektiv är alltid trevligt!

Location: Highway 1, USA
Inställningar: f/2,8 . s 1/2500 . ISO 100 . 200mm
Ljuset är alltid det viktigaste! Tänk på att det inte alltid behöver vara så att just ljuskällan solen behöver vara med i bild. Det kan bli väldigt effektfullt om man placerar solen bakom ett träd eller liknande... Det blir väldigt fint motljus då! Glöm inte att fotografera även efter det att solen har gått ner, då börjar nämligen Blue hour. En timme innan solen går ner kallas Golden hour och då är ljuser ganska intensivt. En timme efter solen gått ner kallas alltså Blue hour och kan ge ett magiskt drömskt ljus. Missa inte detta!
P.S Jag fick en kommentar för ett tag sedan där ett sådant här inlägg efterfrågades... Jag tänkte bättre sent än aldrig! Hoppas ni gillar det?
Martina
Vilka otroligt fina bilder och framförallt, bra tips! Det är ju väldigt tricky att fota just solnedgångar.
Jag kan också få rysningar av solnedgångar, alltså på riktigt rysningar och bli lätt överväldigad. Helt galet haha... Men kul att jag inte är ensam.
Ha en fin dag.
Svar:
Olivia Henningsson
Riktigt bra inlägg, tack så mycket! :)